Form of Work
Książki
(246)
Czasopisma
(1)
E-booki
(1)
IBUK Libra
(1)
Status
available
(253)
only on-site
(5)
Branch
Wypożyczalnia Ogólna
(24)
Dla pracowników AWF
(226)
Czytelnia
(5)
Czytelnia - po rezerwacji
(3)
Author
Bączyk Stefan
(4)
Kendall James
(4)
Struszyński Marceli
(4)
Basiński Antoni
(3)
Dobrowolski Jan
(3)
Kahl Władysław
(3)
Palczewska Wacława
(3)
Smith Alexander
(3)
Strouts C. R. N
(3)
Tomassi Witold
(3)
Bańkowski Zdzisław
(2)
Bielański Adam
(2)
Bobrański Bogusław
(2)
Brodskij Aleksandr Il'ič
(2)
Dawkins Richard (1941- )
(2)
Drapała Tadeusz
(2)
Duchowicz Bronisław
(2)
Dybczyński Rajmund
(2)
Jenkins Glenn L
(2)
Kuryłowicz Jerzy
(2)
Lipiec Tadeusz
(2)
Lison L
(2)
Marczenko Zygmunt
(2)
Mastalerz Przemysław
(2)
Mierzecki Roman
(2)
Minczewski Jerzy
(2)
Miłobędzki Tadeusz
(2)
Płażek Edwin
(2)
Richterich Roland
(2)
Routh Joseph Isaac
(2)
Römpp Hermann
(2)
Szmal Zdzisław Stefan
(2)
Szulc Maria
(2)
Treadwell F. P
(2)
Trzebiatowski Włodzimierz
(2)
Vogel Arthur I
(2)
Achmatowicz Osman
(1)
Alekseev V. N
(1)
Alekseeva M. V
(1)
Alekseevskij E. V
(1)
Alexander Elliot Ritchie
(1)
Alfrey Turner Jr
(1)
Allen Frank Worthington
(1)
Arthus M
(1)
Atroščenko V. I. A
(1)
Bachmann C
(1)
Ballio A
(1)
Barner Jakub
(1)
Bartoszewicz Ryszard
(1)
Basińska H
(1)
Basolo Fred
(1)
Bańkowska Z
(1)
Bellen Natalia
(1)
Berg D
(1)
Betley Monika
(1)
Bicz Barbara
(1)
Binkowski Jan
(1)
Bladergroen W
(1)
Blatt Albert Harold
(1)
Bodalski T
(1)
Bode Hans
(1)
Bojarski J
(1)
Bojarski Jacek
(1)
Bojarzyński R
(1)
Bombaugh Karl J
(1)
Booij J
(1)
Borkowski B
(1)
Borovskaja V. M
(1)
Boyd Robert Neilson
(1)
Brandenberger E
(1)
Brandyk Tomasz
(1)
Brdička Rudolf
(1)
Brewster Ray Q
(1)
Brzeziński Jan
(1)
Bugaj Roman
(1)
Bullock Sarah
(1)
Böhm Jarosław
(1)
Campbell Ian
(1)
Cantacuzene J
(1)
Cassidy Harold G
(1)
Całus Henryk
(1)
Chmielewski Heliodor
(1)
Choiński W
(1)
Christian John E
(1)
Chudzyński Stefan
(1)
Chwastowska Jadwiga
(1)
Ciborowski Stanisław
(1)
Clarck George L
(1)
Colombo Jean-Pierre
(1)
Conant James Bryant
(1)
Czuryło Edward
(1)
Danek Adam
(1)
Daughaday William H
(1)
Dawidowicz Aleksander
(1)
Diehl Harvey
(1)
Dobkowski Zbigniew
(1)
Dolecki Marcin
(1)
Dominikiewicz Mieczysław
(1)
Dorabialska Alicja
(1)
Dorfman V. A
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(6)
1980 - 1989
(14)
1970 - 1979
(34)
1960 - 1969
(78)
1950 - 1959
(67)
1940 - 1949
(29)
1930 - 1939
(7)
1920 - 1929
(3)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
Country
Poland
(156)
Germany
(27)
United States
(22)
United Kingdom
(18)
unknown (xxr)
(11)
Netherlands
(4)
Austria
(3)
unknown (xxx)
(3)
unknown (1ol)
(1)
Bulgaria
(1)
Italy
(1)
Japan
(1)
Language
unknown (xxx)
(147)
English
(48)
German
(30)
Russian
(11)
Polish
(5)
French
(3)
Bulgarian
(1)
Czech
(1)
Lithuanian
(1)
248 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dla pracowników AWF
There are copies available to loan: sygn. INKF III.6177 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Ogólna
There are copies available to loan: sygn. A.22382 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Ogólna
There are copies available to loan: sygn. A.41261 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Ogólna
All copies are currently unavailable
Czytelnia - po rezerwacji
There are copies available to loan: sygn. H.873 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Dla pracowników AWF
There are copies available to loan: sygn. INKF II.2987/1, II.17746/Cz.1 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Ogólna
There are copies available to loan: sygn. A.21876/4, A.21876/3, A.21876/2, A.21876/1, A.21861 (5 egz.)
Dla pracowników AWF
There are copies available to loan: sygn. II.42290, II.42269 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Ogólna
There are copies available to loan: sygn. A.52004 (1 egz.)
E-book
In basket
23 maja 2012 roku Wrocławska Rada Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT oraz Dolnośląski Oddział Wojewódzki SITSpoż zorganizowali konferencję pt. „Innowacje w gospodarce żywnościowej – nowe formy współpracy nauki i biznesu”. Podobne tematy konferencji pojawiają się coraz częściej, albowiem konieczność stałego zacieśniania współpracy kadry naukowej i praktyków staje się wymogiem dynamicznie zmieniającej się sytuacji w przemyśle żywnościowym. Chodzi o to, aby kadra naukowa mająca umiejętność rozwiązywania problemów i praktycznego wykorzystania swoich pomysłów znajdowała odbiorców wśród praktyków, a ci, chcąc, by ich zakłady były postrzegane jako innowacyjne, częściej podejmowali współpracę z jednostkami naukowymi. Wizje współpracy sfery nauki i biznesu powinny być podbudowane rzetelną informacją naukową na temat realizowanych prac badawczych w poszczególnych ośrodkach naukowych, wyników badań projektów naukowych o charakterze aplikacyjnym realizowanych w konkretnych zakładach przemysłu spożywczego, jak też badań podstawowych oraz opracowaniami o charakterze przeglądowym obrazującymi stan wiedzy na dany temat. Temu celowi mają także służyć prace zamieszczone w kolejnym numerze NIT przygotowane przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz kadry naukowej Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tematykę zamieszczonych prac pokrótce omówiono poniżej. W zarządzaniu jakością istotną rolę w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności odgrywają audyty wewnętrzne. Na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kaliszu przedstawiono korzyści wynikające z wdrożonego i sprawnie funkcjonującego Systemu Zarządzania Jakością oraz podejmowanych działań służących jego doskonaleniu na bazie przeprowadzanych audytów. Przedstawiono także rolę analizy SWOT w ocenie przyjętej strategii rozwoju przedsiębiorstwa. W kolejnej pracy starano się określić zależność wpływu zróżnicowanej wydajności polędwicy sopockiej poprzez zastosowanie czterech poziomów nastrzyku mięśni Ld świń rasy Wielka Biała Polska solanką: 15, 30, 45 i 60%, na jej ocenę właściwości fizykochemicznych, analizę sensoryczną oraz konsumencką akceptowalność. Autorzy kolejnego artykułu postawili sobie za cel możliwość wykorzystania, w stopniu większym niż do tej pory, miodu w przemyśle. Miód stosowany był początkowo jako substancja słodząca (należy pamiętać, że zachowuje on swoje właściwości czynne w temperaturze poniżej 40 st. C), po czym został wyparty przez cukier, a jego wykorzystanie na skalę przemysłową jest utrudnione, gdyż cechuje się on lepką konsystencją i ulega procesowi krystalizacji. Dlatego wysuszenie miodu lub wyprodukowanie z niego proszku stanowiłoby duże udogodnienie. O ile zastosowanie substancji nośnikowych umożliwia podwyższenie temperatury przemiany szklistej i wysuszenie miodu, o tyle wytworzenie miodu w proszku o dobrych właściwościach funkcjonalnych, z małym dodatkiem nośników i niewielką utratą związków biologicznie aktywnych jest wyzwaniem dla autorów zamieszczonego w tym wydaniu opracowania; jest to też wyzwanie dla wielu laboratoriów badawczych. Ciekawe rozwiązanie wykorzystania produktu odpadowego, tj. frakcji glicerolowej w procesie mikrobiologicznej syntezy 1,3-propanodiolu z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Clostridium, zaproponowano w następnym artykule. Na podstawie uzyskanych wyników badań dla 45 izolatów testowanych na różnych pożywkach produkcyjnych, które okazały się wydajne w konwersji glicerolu do 1,3 propanodiolu, autorzy uważają, że zagadnienie wykorzystania surowców odpadowych w procesach biokonwersji jest przyszłościowe oraz że zintegrowane procesy biotechnologiczne w niedługim czasie staną się konkurencyjne dla produktów frakcjonowania ropy naftowej. Profil składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka pozyskanego od krów pochodzących z małych indywidualnych gospodarstw regionu Warmii i Mazur jest ciekawym kompendium wiedzy umożliwiającym czytelnikowi wypracowanie własnej opi (...)
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
This item is available online. Expand information to see details.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again