Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(398)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(394)
E-booki
(5)
Czasopisma
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Dostępność
dostępne
(425)
tylko na miejscu
(77)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Ogólna
(197)
Dla pracowników AWF
(227)
Czytelnia
(77)
Czytelnia - po rezerwacji
(6)
Autor
Gawęcki Jan
(12)
Szczygieł Aleksander
(9)
Charzewska Jadwiga
(7)
Gumowska Irena
(7)
Hasik Jan
(7)
Hasik Jan Marian
(6)
Nowicka Ludmiła
(6)
Siczkówna Jadwiga
(6)
Tauber Roman Dawid
(6)
Zając Adam
(6)
Ziemlański Światosław
(6)
Berger Stanisław
(5)
Celejowa Irena
(5)
Jarosz Mirosław
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Ziemlański Światosław (1930-2008)
(5)
Hryniewiecki Lech
(4)
Krauze Stanisław
(4)
Piekarska Janina
(4)
Raczyńska Barbara
(4)
Skrodzka Zdzisława
(4)
Szewczyński Jerzy
(4)
Zawistowska Zofia
(4)
Białkowska Magdalena
(3)
Brytek-Matera Anna
(3)
Bułhak-Jachymczyk Barbara (19..-2019)
(3)
Celejowa Irena (1917- )
(3)
Ciborowska Helena
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Clark Nancy
(3)
Cybulska Barbara
(3)
Gräfe Heinrich-Karl
(3)
Malczewska Jadwiga
(3)
Mazur Artur
(3)
Nadolna Irena
(3)
Przygoda Beata
(3)
Rudnicka Anna
(3)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(3)
Wysokińska Zofia
(3)
Łoś-Kuczera Maria
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Bazaliński Dariusz
(2)
Bean Anita
(2)
Blaim Alicja
(2)
Bogert Lydia Jean
(2)
Bourne Geoffrey H
(2)
Bączyk Stefan
(2)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(2)
Cziurlok Roland
(2)
Fuhrman Joel (1953- )
(2)
Gertig Henryk
(2)
Godlewska Zofia
(2)
Goncerzewicz Maria
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Heilmeyer Ludwig
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Januszewicz Paweł
(2)
Jeszka Jan
(2)
Kidder George W
(2)
Kierebiński Czesław
(2)
Klein Volker
(2)
Konopka Peter
(2)
Lutosławska Grażyna
(2)
Mizera Justyna
(2)
Mizera Krzysztof (sport)
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Palewicz Roman
(2)
Prończuk Andrzej
(2)
Raczyński Grzegorz
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Rychlik Ewa
(2)
Szczepanowska Ewa
(2)
Szczygieł A
(2)
Szczygłowa Maria
(2)
Szczęśniak Łucja
(2)
Szulc Gustaw
(2)
Turlejska Halina
(2)
Waśkiewicz Zbigniew
(2)
Więch Paweł
(2)
Wojtczak Ewa
(2)
Wolnicka Katarzyna
(2)
Łukaszewska Teresa
(2)
Abramowska Barbara Ewa
(1)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Adamska-Wełnicka Anna
(1)
Alexander Cori
(1)
Anderson Linnea
(1)
Antia F. P
(1)
Appleton Amber
(1)
Astrand P. O
(1)
Averbuch Gloria
(1)
Badora Grażyna
(1)
Bailey Covert Grant
(1)
Bajerska Joanna
(1)
Baron Dieter K
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bartnikowska Elżbieta
(1)
Bartuzi Zbigniew
(1)
Barysz Agnieszka
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(68)
2000 - 2009
(60)
1990 - 1999
(78)
1980 - 1989
(40)
1970 - 1979
(34)
1960 - 1969
(57)
1950 - 1959
(26)
1940 - 1949
(12)
1930 - 1939
(8)
1920 - 1929
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(346)
Niemcy
(16)
Wielka Brytania
(10)
nieznany (xxr)
(9)
Stany Zjednoczone
(7)
nieznany (xxx)
(5)
nieznany (0ol)
(3)
nieznany (cs)
(3)
nieznany (1ol)
(1)
Litwa
(1)
Szwecja
(1)
nieznany (xua)
(1)
Język
nieznany (xxx)
(203)
polski
(92)
angielski
(50)
niemiecki
(33)
rosyjski
(9)
francuski
(6)
czeski
(3)
włoski
(1)
litewski
(1)
nieznany (ng)
(1)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Psycholodzy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Odżywianie
(325)
Dietetyka
(44)
Sport
(38)
Promocja zdrowia
(28)
Sportowcy
(25)
Zdrowie
(23)
Higiena odżywiania
(19)
Zdrowe odżywianie
(19)
Higiena
(18)
Żywienie
(17)
Odżywiania
(16)
Żywność
(15)
Otyłość
(12)
Kucharstwo
(9)
Medycyna
(9)
Przepisy kulinarne
(9)
Psychologia
(9)
Aktywność fizyczna
(8)
Fizjologia
(8)
Fizjologia żywienia
(8)
Medycyna sportowa
(8)
Zdrowy styl życia
(8)
Dieta
(7)
Gimnastyka
(7)
Suplementy diety
(7)
Biochemia
(6)
Odchudzanie
(6)
Podręczniki akademickie
(6)
Trening sportowy
(6)
Dziecko
(5)
Dietetyka
(4)
Kultura fizyczna
(4)
Kulturystyka
(4)
Młodzież
(4)
Nutrition
(4)
Spadek wagi
(4)
Trening siłowy
(4)
Wegetarianizm
(4)
Wysiłek fizyczny
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Dietetyka sportowa
(3)
Diety odchudzające
(3)
Dzieci
(3)
Fitness
(3)
Fizjologia żywienia w sporcie
(3)
Metabolizm
(3)
Profilaktyka zdrowotna
(3)
Wydolność fizyczna
(3)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(3)
Odżywianie
(2)
Psychologia
(2)
Antropometria
(2)
Badanie żywności
(2)
Choroby
(2)
Choroby metaboliczne i zaburzenia odżywiania
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Choroby wewnętrzne
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta a rodzaj sportu
(2)
Dietetyczne środki spożywcze
(2)
Gimnastyka kobieca
(2)
Health
(2)
Kobieta
(2)
Niedożywienie
(2)
Obraz własnego ciała
(2)
Olimpijczycy
(2)
Planowanie jadłospisu
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Praca doktorska
(2)
Rozwój fizyczny
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Sport wyczynowy
(2)
Sporty
(2)
Trening
(2)
Turystyka
(2)
Urazy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Ćwiczenia fizyczne
(2)
Ćwiczenia siłowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Czynniki odżywcze śladowe
(1)
Dieta
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Odporność
(1)
Odporność na choroby
(1)
Substancje odżywcze
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Aminokwasy
(1)
Anoreksja
(1)
Antropogeneza
(1)
Antropologia
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Biologia
(1)
Biology
(1)
Botanika
(1)
Gatunek
Praca doktorska
(6)
Poradniki
(5)
Praca zbiorowa
(2)
Czasopisma [Typ publikacji]
(1)
Czasopisma polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradnik
(1)
Prasa specjalistyczna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
403 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.51874 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.55524 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.56297 (1 egz.)
Brak okładki
Rękopis
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - po rezerwacji
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D.744 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zdrowe życie - odżywianie, aktywność dla wszystkich / autor Krzysztof Kijek. - Wydanie drugie. - Wojkowice : Wydawnictwo Triada Wojciech Wicher, copyright 2018. - 200 stron : ilutracje ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.55504 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(O co pytamy najczęściej : Urząd Komitetu Integracji Europejskiej ; t. 6)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.41385 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.40577, A.40576 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.55513 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.51877 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.51876 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.56311 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.59696 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.52289, A.52288, A.52290 (3 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Kwartalnik
T. 13, nr 1 (2007)-.
Zawartość zasobu Czasopisma C.1433 Czytelnia Ogólna
2007, 13 nr 3
2008, 14 nr 3
2009, 15 nr 3
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.58530 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.56469, A.56471, A.56470 (3 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. W pierwszej części opracowania pt. Aplikacje m-zdrowia przedstawiono i scharakteryzowano dostępne w Polsce aplikacje dotyczące zdrowia i właściwego odżywiania (FatSecret, Endomondo, Water Drink Reminder, Zdrowe zakupy, MyPlate, Fitatu, My Net Diary oraz Dieta dla super lenia). W drugiej części zaś zaprezento- wano wiedzę i stanowisko ankietowanych młodych osób wobec aplikacji o zdrowiu. W kolejnej pracy omówiono właściwości i potencjalne zastosowanie składników bioaktywnych w produkcji funkcjonalnych produktów żywnościowych oraz wskazano na zdrowotne konsekwencje wynikające ze spożywania tego rodzaju żywności. W następnym opracowaniu, które stanowi drugą część publikacji dotyczących wybranych substancji słodzących, omówiono wiedzę oraz opinie badanych konsumentów na temat substancji słodzących – zarówno tych możliwych do zakupu i samodzielnego dawkowania, jak i dodawanych przemysłowo do produktów spożywczych, a także ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Jako redaktor czasopisma zachęcam do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz sięgnięcia po rekomendowaną książkę pod redakcją naukową prof. Ryszarda Knosali, zatytułowaną Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Nowoczesne, aktualne podejście do profilaktyki i leczenia odleżyn. Autorami publikacji są znani i cenieni specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, członkowie zespołów eksperckich dotyczących profilaktyki oraz leczenia odleżyn. W publikacji omówiono występowanie odleżyn, koszty związane z profilaktyką i leczeniem, koncepcję opieki skoncentrowanej na pacjencie oraz regulacje prawne i zasady kontraktowania świadczeń w zakresie leczenia odleżyn, w tym udzielanej poradzie pielęgniarskiej. Przedstawiono również aktualne podejście do patofizjologii ran odleżynowych, działania profilaktyczne, metody terapii z uwzględnieniem zarówno leczenia miejscowego, jak i ogólnego, a także dokumentację profilaktyki i leczenia odleżyn. Książka została wzbogacona różnymi narzędziami do oceny odleżyn, schematami ułatwiającymi dobór opatrunków do leczenia miejscowego i opisami przypadków klinicznych wraz z metodami ich leczenia. Publikacja adresowana zarówno do studentów kierunków medycznych (pielęgniarski, lekarski, fizjoterapia), jak również osób specjalizujących się w dziedzinie leczenia ran.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: • Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, • Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami • Metody leczenia otyłości • Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej