Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(15)
IBUK Libra
(3)
Forma i typ
Książki
(15)
E-booki
(3)
Dostępność
dostępne
(15)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Ogólna
(13)
Dla pracowników AWF
(2)
Czytelnia
(2)
Czytelnia - po rezerwacji
(1)
Autor
Charzewska Jadwiga
(3)
Górniak Krystyna
(2)
Batyk Iwona M
(1)
Borkowska Anna (medycyna)
(1)
Buśko Krzysztof
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczelewski Jan. uwarunkowania i wzajemne związki
(1)
Hübner-Woźniak Elżbieta (1946-2015)
(1)
Jarosz Agnieszka
(1)
Kaczanowski Krzysztof
(1)
Kanclerz Anna
(1)
Krauss Hanna
(1)
Książyk Janusz Benedykt
(1)
Mazur Artur
(1)
Muszkieta Radosław
(1)
Napierała Marek
(1)
Nowak Paweł (kultura fizyczna)
(1)
Perkowski Krzysztof
(1)
Rogowska Aleksandra
(1)
Suchcicka Alicja
(1)
Teachman Bethany
(1)
Tomaszewski Paweł Krzysztof (1982- )
(1)
Więch Paweł
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Wolnik Beata
(1)
Woynarowska Barbara
(1)
Żukow Walery
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(12)
2000 - 2009
(5)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(13)
nieznany (xxx)
(5)
Temat
Odżywianie
(6)
Żywienie
(6)
Dzieci
(5)
Zdrowie
(4)
Antropometria
(3)
Dziecko
(3)
Otyłość
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Dziecko wiejskie
(2)
Młodzież
(2)
Postawa ciała
(2)
Promocja zdrowia
(2)
Szkoła
(2)
Agresja
(1)
Agroturystyka
(1)
Anoreksja
(1)
Antropologia
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bielsko Biała (woj. śląskie ; okręg)-antropologia-od 1989
(1)
Bielsko-Biała (woj. śląskie ; okręg)
(1)
Biologia
(1)
Bulimia
(1)
Children
(1)
Ciało
(1)
Ciąża
(1)
Cywilizacja
(1)
Dieta
(1)
Dzieci w wieku przedszkolnym
(1)
Dziecko wiejskie-żywienie-Polska-od 1989
(1)
Dziecko z zespołem Downa
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Fizjologia żywienia dzieci
(1)
Fizykoterapia
(1)
Higiena żywienia
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Medycyna prenatalna
(1)
Monografie i Opracowania
(1)
Motoryka u dzieci
(1)
Nadwaga
(1)
Noworodki
(1)
Odżywianie w ciąży
(1)
Physical fitness
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Produkty regionalne
(1)
Promocja zrowia
(1)
Psychologia
(1)
Rozwój biologiczny
(1)
Rozwój fizyczny
(1)
Rozwój somatyczny dzieci
(1)
Sport
(1)
Sportowcy
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
Statystyka
(1)
Studenci
(1)
Uzależnienia
(1)
Warsztaty antropologiczne
(1)
Woda
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zaburzenia zachowań żywieniowych u dzieci
(1)
Zaburzenia zachowań żywieniowych u nastolatków
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie niemowląt
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Temat: czas
1901-
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Monografia
(1)
Poradniki
(1)
Praca doktorska
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Wytyczne [Typ publikacji]
(1)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.57408 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.54524 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.52587 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A.53938 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Cele pracy: określenie trendu występowania nadwagi i otyłości u dzieci szkolnych w latach 1998-2008. Wykazanie zależności między otyłością dzieci szkolnych a wybranymi czynikami biologicznymi w latch 1998-2008. Ustalenie wpływu wybranych czynników socjalnych na ryzyko rozwoju otyłości u dzieci szkolnych w latach 1998-2008.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.43695 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.47509 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.51940 (1 egz.)
Brak okładki
Rękopis
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - po rezerwacji
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D.887 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.45650 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.54603 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.56648, A.51939 (2 egz.)
Brak okładki
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.39185, A.37818, A.46795, A.39184, A.51630, A.46794, A.46577, A.39183, A.37820, A.37816, A.39188, A.37821, A.37822, A.46793, A.39187, A.39030, A.37823, A.37815, A.49240, A.37819, A.37817, A.48509, A.39186, A.39189, A.39270, A.39031 (26 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.48200 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.47282, A.48699 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.43395 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.48970 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.45742, A.44794, A.57920 (3 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Po 10 latach od ukazania się podręcznika „Edukacja zdrowotna” Barbary Woynarowskiej, oddajemy w Państwa ręce nową publikację – tym razem przygotowaną przez zespół specjalistów pracujących pod kierunkiem Autorki pierwszego wydania. „Edukacja zdrowotna. Podstawy teoretyczne, metodyka, praktyka” to kompendium wiedzy dotyczące kształtowania kompetencji umożliwiających ludziom dbanie o zdrowie własne i społeczności, w której żyją. W pierwszej części podręcznika omówiono teoretyczne podstawy edukacji zdrowotnej, nakreślono jej etyczne aspekty, opisano role i kompetencje osób prowadzących edukację zdrowotną oraz przedstawiono metodykę jej prowadzenia. Druga – praktyczna część – dotyczy wybranych obszarów tematycznych w edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. W tej sekcji, wzbogaconej o gotowe scenariusze zajęć, poruszono zagadnienia związane z edukacją w zakresie: -dbałości o ciało -zdrowia psychicznego - żywienia - aktywności fizycznej - bezpieczeństwa - zdrowia seksualnego - zapobiegania zachowaniom ryzykownym - bycia aktywnym pacjentem. Osobne rozdziały poświęcono edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi oraz niepełnosprawnością intelektualną. Barbara Woynarowska, prof. dr. hab. med., lekarz pediatra, specjalista medycyny szkolnej. Profesor w Katedrze Biomedycznych Podstaw Rozwoju i Seksuologii, Wydziale Pedagogicznym UW. Współtwórczyni polskiej koncepcji szkoły promującej zdrowie, kierownik międzynarodowych badań HBSC w Polsce (1990-2004), członek Komitetu Zdrowia Publicznego PAN (od 1999), współautorka edukacji zdrowotnej w podstawie programowej kształcenia ogólnego (2008). Autorka/wspólautorka ponad 600 publikacji z zakresu medycyny szkolnej, auksologii, medycyny sportowej, edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej