Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(7)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(7)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Ogólna
(4)
Dla pracowników AWF
(6)
Autor
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Chlubek Dariusz (1964- )
(1)
Drabikowski Witold
(1)
Fasold Hugo
(1)
Ferrier Denise R
(1)
Hames David
(1)
Hooper Nigel
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Makowska Agnieszka
(1)
Matuszkiewicz Andrzej
(1)
Morawiec Jan
(1)
Siemion Ignacy Z
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(5)
nieznany (xxx)
(4)
Temat
Chemia organiczna
(3)
Białka
(2)
Biochemia
(2)
Medycyna
(2)
Metabolizm
(2)
Biochemia kliniczna
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Białka pokarmowe
(1)
Białka w żywieniu
(1)
Bioenergetyka
(1)
Chorzy z nefropatią cukrzycową
(1)
Fizjologia
(1)
Hormony
(1)
Informacja genetyczna
(1)
Kreatynina
(1)
Krew
(1)
Kwas moczowy
(1)
Nerki
(1)
Osoby po transplantacji
(1)
Rodniki wolne
(1)
Sportowcy
(1)
Sportowcy wyczynowi
(1)
Sporty
(1)
Stres oksydacyjny
(1)
Turnover białka
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Dysertacje i rozprawy akademickie [Typ publikacji]
(1)
9 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Białka - substancje niezwykłe / Witold Drabikowski. - Warszawa : Wiedza Powszechna, 1960. - 177, [1] s. : il., err. ; 18 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I.15082 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Perspektywy chemicznej syntezy białek / Ignacy Z. Siemion. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968. - 107, [3] s., [1] s. tabl. : il. ; 18 cm.
(Omega. Biblioteka Wiedzy Współczesnej ; 100)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I.32399/100 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.30790 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.51385 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.47020 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.57422 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.51019 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Rozprawy Naukowe i Monografie = Treaties and Monographs / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego ; 409)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.47310 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A.57421 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.51018 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia. Krótkie wykłady Biochemia obejmuje tematy takie jak: • Komórki • Aminokwasy i białka • Badanie białek • Enzymy • Błony i sygnalizacja komórkowa • Budowa i replikacja DNA • Synteza i dojrzewanie RNA • Synteza białka • Metabolizm węglowodanów • Metabolizm lipidów • Oddychanie i energia • Metabolizm azotu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Pszenżyto uprawne (X Triticosecale Wittmack) jest syntetycznym mieszańcem międzyrodzajowym, powstałym w wyniku skrzyżowania pszenicy (Triticum) i żyta (Secale). Ze względu na wysokie plonowanie i niewielkie wymagania uprawowe cieszy się ono dużą popularnością, szczególnie w Polsce, która jest największym producentem tego zboża na świecie. Pomimo zainteresowania pszenżytem zboże to nadal jest słabo poznane, a w konsekwencji nie jest w pełni wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Celem niniejszej pracy było określenie wpływu cech odmianowych ziarna pszenżyta i zastosowanych procesów technologicznych na właściwości fi zykochemiczne otrzymanych produktów oraz wskazanie na tej podstawie optymalnych możliwości wykorzystania ziarna pszenżyta do produkcji żywności, w tym żywności prozdrowotnej. Materiał doświadczalny stanowiło ziarno dziesięciu współcześnie uprawianych w Polsce odmian pszenżyta, ziarno pszenicy ciastkowej i chlebowej oraz żyta. Analizowano skład chemiczny ziarna, zawartość wybranych substancji o charakterze prozdrowotnym oraz cechy technologiczne mąki pszenżytniej zarówno metodami klasycznymi, jak i nowo opracowanymi testami. Badano także stabilność cech technologicznych ziarna wybranych odmian pszenżyta. Z mąki pszenżytniej wytworzono pieczywo metodą bezpośrednią i pośrednią z wykorzystaniem kultur starterowych LV2 oraz babki biszkoptowe i ciastka kruche, których cechy porównano z tradycyjnymi produktami pszennymi. Z całoziarnowej kaszki pszenżytniej wytworzono ekstrudaty. Analizowano wpływ cech odmianowych oraz zmiennych parametrów ekstruzji na właściwości fi zykochemiczne ekstrudatów pszenżytnich i zawartość w nich substancji prozdrowotnych i antyodżywczych. Określono również wpływ procesu ekstruzji na przebieg trawienia i wskaźnik wykorzystania białka netto ekstrudatów pszenżytnich. Ziarno niektórych odmian pszenżyta obecnie uprawianych w Polsce wykazuje cechy surowców zbożowych odpowiednich do produkcji pieczywa, babek biszkoptowych i kruchych ciastek, a także całoziarnowych produktów ekstrudowanych. Zastosowanie procesu ekstruzji do przetwórstwa pszenżyta pozwala w pełni wykorzystać jego potencjał prozdrowotny, a wartość odżywcza uzyskanych ekstrudatów zależy od warunków ekstruzji.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej