Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(40)
IBUK Libra
(25)
Forma i typ
Książki
(38)
E-booki
(25)
Czasopisma
(2)
Dostępność
dostępne
(40)
tylko na miejscu
(16)
Placówka
Wypożyczalnia Ogólna
(26)
Dla pracowników AWF
(14)
Czytelnia
(16)
Autor
Kunachowicz Hanna
(3)
Gawęcki Jan
(2)
Gawęcki Jan (1944- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Kruk Wacław
(2)
Marć Małgorzata
(2)
Monikowski Kazimierz
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Przygoda Beata
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Barysz Agnieszka
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bilczyński Jacek
(1)
Bodalski T
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Broda Ewa
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Czapski Janusz
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnowska-Misztal Elżbieta
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Delavier Frédéric
(1)
Dominik Piotr
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Fox Christyan
(1)
Frączek Barbara
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gacek Maria
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Granecka Bożena
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Gundill Michael
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Heller Józef
(1)
Horszczaruk I
(1)
Januś Ewa
(1)
Jeznach Maria
(1)
Józwiak Wojciech
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kaczmarski Maciej (1943- )
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kaye Alexa
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klimczak Inga
(1)
Knighton Kate
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Korotkiewicz-Kaczmarska Elżbieta
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Kozłowski Paweł
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Krzaczyńska Joanna
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kucia-Guściora Beata
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kučanskaâ Anna Vasil'evna
(1)
Kučanskaâ Anna Vasil'evna. Leczymy się sami - jak rozpoznać, zapobiec, wyleczyć
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Matuszkiewicz Andrzej
(1)
Meredith Susan
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mikołajczyk-Bator Katarzyna
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Nestorowicz Renata
(1)
Neumann Georg
(1)
Ocieczek Aneta
(1)
Pachołek Bogdan
(1)
Palich Piotr
(1)
Piekarska J
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(33)
2000 - 2009
(11)
1990 - 1999
(5)
1970 - 1979
(4)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(64)
Niemcy
(1)
Język
polski
(41)
nieznany (xxx)
(22)
angielski
(1)
niemiecki
(1)
Temat
Żywność
(36)
Odżywianie
(13)
Sportowcy
(6)
Biochemia
(5)
Dietetyka
(5)
Promocja zdrowia
(4)
Żywienie
(4)
Fizjologia żywienia
(3)
Medycyna
(3)
Zdrowie
(3)
Badanie żywności
(2)
Edukacja zdrowotna
(2)
Gastronomia
(2)
Higiena
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Sport
(2)
Sporty
(2)
Turystyka
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alergia pokarmowa u dzieci
(1)
Alkohol
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka pokarmowe
(1)
Białka w żywieniu
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby
(1)
Choroby przenoszone drogą płciową
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Czas wolny
(1)
Dieta
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Dodatki do żywności
(1)
Dodatki żywieniowe
(1)
Dopalacze
(1)
Działania w zdrowiu publicznym
(1)
Fitoterapia
(1)
Genetyka molekularna
(1)
Gimnastyka
(1)
Grupy społeczne
(1)
Gry sportowe
(1)
Health
(1)
Hygiene
(1)
Konsumenci
(1)
Kreatynina
(1)
Kwas moczowy
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Marketing
(1)
Metabolizm organizmu
(1)
Młodzież
(1)
Nadwrażliwość pokarmowa
(1)
Nutrition
(1)
Nutrition hygiene
(1)
Otyłość
(1)
Picie alkoholu
(1)
Podręczniki
(1)
Produkty spożywcze
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rekreacja fizyczna
(1)
Rodniki wolne
(1)
Ryzyko zdrowotne
(1)
Sportowcy -- żywienie -- poradniki
(1)
Sportowcy wyczynowi
(1)
Stan odżywienia
(1)
Stres oksydacyjny
(1)
Styl życia
(1)
Suplementy diety
(1)
Sól
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Trening (sport)
(1)
Trening siłowy
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Wegetarianizm
(1)
Woda
(1)
Zaburzenia związane z używaniem środków uzależniających i odurzających
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Ćwiczenia gimnastyczne
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność pochodzenia zwierzęcego
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(5)
Czasopisma polskie
(1)
Dysertacje i rozprawy akademickie [Typ publikacji]
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Prace zebrane [Typ publikacji]
(1)
Prasa specjalistyczna
(1)
65 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.36605 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.47878 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.36606 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.50864 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy biochemii / Jerzy Kączkowski. - Wyd. 15 - 1 dodr. (PWN). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.59373, A.57447, A.59372 (3 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.54691 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.40966 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. II.48768 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.19500/24, A.19500/18, A.19500/1, A.19500/26, A.19500/6, A.19500/9, A.19500/21, A.19500/29, A.19500/10, A.19500/16, A.19500/5, A.19500/28, A.19500/11, A.19500/4, A.19500/3, A.19500/15, A.19500/22, A.19500/14, A.19500/7, A.19500/12, A.19500/27, A.19500/13, A.19500/23, A.19500/2, A.19500/17, A.19500/20, A.19500/25, A.19500/8, A.19500/19 (29 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.30353 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.46051, A.46052 (2 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.45830 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.56297 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.55707 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. II.50230 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.51587 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.51877 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.51876 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.52515 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.41484 (1 egz.)
Dla pracowników AWF
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II.48882 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A.41483 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Monografia przynosi nową propozycję przeznaczoną na rynek produktów żywnościowych – przedstawia wyniki autorskich badań nad innowacyjnym wykorzystaniem produktów ubocznych przetwórstwa owoców aronii jako wartościowego surowca wtórnego w kształtowaniu prozdrowotnych właściwości żywności. Projektowanie innowacyjnych produktów ukierunkowane na wprowadzenie i upowszechnianie rozwiązań prozdrowotnych może wpływać na efektywność i przewagę konkurencyjną przedsiębiorstwa działającego w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Autorka wybrała kierunek badawczy ściśle związany z wytwarzaniem produktów przyjaznych środowisku, którego celem jest rozwój idei gospodarki o obiegu zamkniętym. Celem badań była ocena przydatności zastosowania ekstraktu z wytłoków aronii w opracowaniu innowacyjnych biopolimerowych, chitozanowych osłonek jadalnych o podwyższonych właściwościach użytkowych. Badania przedstawione w monografii dowiodły także, że zarządzanie procesem ekstrakcji z wykorzystaniem statystycznych metod planowania może prowadzić do istotnego polepszenia rezultatów procesu i wpłynąć na jego aspekt technologiczny oraz ekonomiczny. Wydanie dofinansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu Doskonała nauka.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ogólna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A.41485 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było omówienie wpływu wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotyczące turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogatą i zróżnicowaną ofertę turystyki gastronomicznej. Wskazano, że chociaż polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych, to dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców jest wciąż niezadowalająca. Kolejny artykuł dotyczył opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i obchodzenia się z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybliżyła możliwości wykorzystania kwiatów jadalnych jako elementu dekoracji potraw i źródła wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej